Najnovije vijesti

Agrometeorološka prognoza od 1.-7.8.2022. godine

01/08/2022 | objavio Radio Gradačac
Agrometeorološka prognoza od 1.-7.8.2022. godine
FBiH/BiH

Početkom mjeseca avgusta u Bosni i Hercegovini izgledne su stabilne i sunčane vremenske prilike, uz natprosječne temperature zraka koje će svakodnevno rasti i dostići maksimum u dane narednog vikenda, kada postoji i mala vjerovatnoća za padavine.

Do sredine sedmice jutra će biti malo svježija u odnosu na protekli period. Minimalne temperaturne vrijednosti kretaće se od 10 do 14 °C u unutrašnjosti zemlje, na jugu i sjeveru do 18 °C. Postepeno će iz dana u dan biti toplije, pa će jutarnje temperature sa vikendom dostizati od 16 do 20 u centralnim područjima, na krajnjem jugu zemlje, u Posavini i Semberiji do 24 °C.

Maksimalne dnevne temperature početkom sedmice kretaće se od 24 do 28 u Bosni, u Hercegovini do 36 °C. Sa postepenim jačanjem toplotnog vala, u dane vikenda mogu se očekivati temperature između 32 i 36 u većem dijelu Bosne, na krajnjem jugu, u dolini Neretve, na sjeveru zemlje, u Semberiji i iznad 40 °C.

Manjak padavina, nastavak toplotnog vala i dugotrajna suša ugroziće sve proljetne kulture u narednom periodu, u područjima bez navodnjavanja. Uz očekivane vremenske prilike, žetva pšenice u jugozapadnoj Bosni, na nadmorskim visinama iznad 700 metara, odvijaće se u povoljnim okolnostima. Prilikom provođenja radova na otvorenom, neophodno je posvetiti pažnju zaštiti od vrućine i UV zračenja, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ).

Radio Gradačac / FHMZ

Comments are closed.

YouTube