Najnovije vijesti

Agrometeorološka prognoza od 1. do 7.11.2021. godine

01/11/2021 | objavio Radio Gradačac
Agrometeorološka prognoza od 1. do 7.11.2021. godine
FBiH/BiH

Prema aktuelnim sinoptičkim kartama, u narednih sedam dana preovladavaće promjenljive vremenske prilike, uz kišu i konstantno južno strujanje, povremeno jačeg intenziteta. Pri tome su veće količine padavina izgledne u Hercegovini i Krajini, nešto manje u centralnoj Bosni, a najmanje na sjeveru, u Posavini i Semberiji. Postepeno smirivanje i stabilizacija vremena slijedi krajem sedmice.

Usljed strujanja toplijeg zraka, temperature će biti relativno visoke za ovaj mjesec. Minimalne jutarnje kretaće se u rasponu od 6 do 12 u Bosni, u Hercegovini do 15 °C. Sredinom sedmice, jutra malo svježija, bez opasnosti od pojave mraza. Maksimalne dnevne temperature biće pretežno između 12 i 15 u unutrašnjosti, na jugu od 17 do 20 °C. Kao i jutarnje, sredinom sedmice u blagom padu, potom na izmaku vikenda ponovo sa vrijednostima između 15 i 20 °C.

Prispjele padavine popraviće vodni bilans zemljišta i dobro doći oziminama posijanim u optimalnom roku. Povremeno će nastupati prekidi radova na otvorenom, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ).

 

Radio Gradačac / FHMZ

Comments are closed.

YouTube