Najnovije vijesti

Agrometeorološka prognoza od 10. do 16.01.2022. godine

09/01/2022 | objavio Radio Gradačac
Agrometeorološka prognoza od 10. do 16.01.2022. godine
FBiH/BiH

Prema kartama prognostičkih modela, početkom naredne sedmice izgledan je nastavak perioda nestabilnih vremenskih prilika, sa većom vjerovatnoćom za padavine u Bosni i na sjeveru Hercegovine. Uz temperature koje će biti u skladu sa kalendarom, sniježni pokrivač koji se proteklih dana formirao u gotovo cijeloj zemlji, sa izuzetkom juga, zadržavaće se na tlu i dodatno porasti, osobito na planinama centralne Bosne, na sjeveru Hercegovine i u Krajini.

Minimalne jutarnje temperature kretaće se od -7 do -3 u Bosni, u Hercegovini do 3 °C, iz dana u dan postepeno će biti hladnije, pa bi sredinom sedmice ove vrijednosti mogle dostići -10 °C, mjestimično biti i niže, osobito na visoravnima centralne, istočne i zapadne Bosne. Danju će također biti hladno, uz mogućnost cjelodnevnih negativnih temperatura, izraženije u centralnoj i istočnoj Bosni, u Hercegovini sa maksimalnim temperaturama između 4 i 7 °C.

Za naredni vikend izgledne su stabilnije vremenske prilike, sa blagim porastom dnevnih temperatura, jutra i dalje vrlo hladna, osobito nakon vedrijih noći.

– Uz formirani sniježni pokrivač, ozima žita će nesmetano prolaziti stadij jarovizacije, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Radio Gradačac / FHMZ

Comments are closed.

YouTube