Najnovije vijesti

Agrometeorološka prognoza od 11. do 17.10.2021.

12/10/2021 | objavio Radio Gradačac
Agrometeorološka prognoza od 11. do 17.10.2021.
FBiH/BiH

Prema dostupnim prognoznim kartama, većim dijelom sedmice zadržaće se nestabilne vremenske prilike, sa povećanom naoblakom i povremenim padavinama, slabijeg intenziteta u odnosu na protekli period. U Krajini, na sjeveru Bosne, istočnoj Bosni i istočnoj Hercegovini, izgledno je više padavina u odnosu na ostatak zemlje.

Od četvrtka 14.10., sa odmicanjem pogoršanja dalje na istok, postepeno će iz dana u dan biti stabilnije vremenske prilike i naredni vikend trebao bi, u cijeloj Bosni i Hercegovini biti bez padavina.

Temperaturni režim djelimično će se promijeniti.

Na samom početku sedmice biće svježije, uz minimalne jutarnje temperature od 3 do 7 u unutrašnjosti, na jugu do 10, maksimalne dnevne između 11 i 14 °C. U nastavku, jutra će pretežno biti hladna, a danju će postepeno biti toplije, pa bi maksimalne dnevne vrijednosti krajem sedmice mogle dostići od 16 do 20 °C u Bosni, u Hercegovini par stepeni iznad.

Na visoravnima, centralne, istočne i jugozapadne Bosne izgledni su slabiji jutarnji mrazevi, koji bi u dane vikenda, sa stabilizacijom vremena i nakon vedrijih noći, mogli biti i nešto jačeg intenziteta.

Prognozirane padavine popraviće stanje vlage u tlu. Pri tome će otežati i usporiti predsjetvene, pripremne radove. Ratarima savjetujemo da prate servisne informacije i ne propuštaju periode stabilnijeg vremena za izlazak u polje, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ).

Radio Gradačac / FHMZ

Comments are closed.

YouTube