Najnovije vijesti

Agrometeorološka prognoza od 11. do 17.3.2024. godine

11/03/2024 | objavio Radio Gradačac
Agrometeorološka prognoza od 11. do 17.3.2024. godine
FBiH/BiH

Početkom sedmice, još uvijek će se zadržati vjetrovito i promjenjivo vrijeme, u ponedjeljak sa više padavina u dijelu Podrinja i istočnoj Hercegovini, u utorak i srijedu na zapadu zemlje i u centralnim područjima. Od četvrtka 14. marta, izgledne su stabilnije vremenske prilike, sa malom vjerovatnoćom za kratkotrajne lokalne pljuskove.

Temperature zraka i dalje će zadržati trend natprosječnih. Jutarnje pretežno pozitivne, lokalno je moguća pojava prizemnog mraza umjerenog intenziteta, izraženije nakon vedrijih noći. Minimalne vrijednosti od 0 do 2 u centralnim područjima, na sjeveru i u Hercegovini od 4 do 6, u Semberiji i na krajnjem jugu do 8 °C. Sredinom sedmice, u cijeloj zemlji jutra malo svježija.

Danju postepeno sunčanije i toplije, maksimalne vrijednosti od 10 do 12 u unutrašnjosti zemlje, na jugu i sjeveru od 14 do 16 °C. Sa danima vikenda uz dodatni porast temperatura koje će u centralnim dijelovima dostizati od 12 do 16, u Posavini i na krajnjem jugu do 20 °C.

Prognozirane padavine popraviće sadržaj vode u tlu i nakon prosušivanja tokom sedmice, omogućiti kvalitetniju predsjetvenu pripremu. Uz duže sunčane intervale i proljetne temperature, planirani radovi na otvorenom trebali bi se odvijati bez većih problema, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bosne i Hercegovne (FHMZ BiH).

Radio Gradačac / FHMZ

Comments are closed.

YouTube