Najnovije vijesti

Agrometeorološka prognoza od 12. do 18. 07.2021.

12/07/2021 | objavio Radio Gradačac
Agrometeorološka prognoza od 12. do 18. 07.2021.
FBiH/BiH

Prema prognostičkim kartama, početkom sedmice zadržaće se sunčano vrijeme, uz temperature u skladu sa kalendarom, na sjeveru zemlje mjestimično i natprosječne. Nešto izraženija mogućnost pojave lokalnih pljuskova, praćenih grmljavinom, izgledna je u četvrtak 15.07., u centralnoj i sjeveroistočnoj Bosni.

U dane vikenda ova promjena će biti izraženija i kiša se očekuje u cijeloj zemlji. Najveće količine padavina prognoziraju se za centralnu, sjevernu i istočnu Bosnu, nešto manje na jugozapadu Bosne, a najmanje na krajnjem jugu zemlje.

Od sredine sedmice, nakon što će maksimalne dnevne temperature u unutrašnjosti dostizati od 29 do 32 °C, na sjeveru do 35 °C, slijedi postepeni pad temperatura koji će se intenzivirati sa padavinama u dane vikenda, kada se očekuju maksimalne dnevne vrijednosti između 19 i 22 u Bosni, u Hercegovini od 20 do 24 °C.

Većim dijelom sedmice preovladavaće povoljne prilike za radove na otvorenom, pa bi se žetva ječma trebala nesmetano privesti kraju, a žetva pšenice nastaviti punim intenzitetom, ako je moguće i ubrzati, zbog prognozirane kiše krajem sedmice. Zalihe vlage u zemljištu popraviće se sa padavinama, što će omogućiti povoljnije uslove za razvoj proljetnih kultura, prije svega kukuruza, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ).

 

Radio Gradačac / FHMZ / Foto: Viktor Mihić, GMS Mostar ( svilanje i metličenje kukuruza) i Kikić Senad – FZZP (žetva pšenice, Odžak).

Comments are closed.

YouTube