Najnovije vijesti

Agrometeorološka prognoza od 12. do 18. aprila 2021.

12/04/2021 | objavio Radio Gradačac
Agrometeorološka prognoza od 12. do 18. aprila 2021.
FBiH/BiH

Početkom ove sedmice još uvijek će se zadržati stabilnije vrijeme, uz temperature koje će, usljed južnog strujanja, mjestimično biti iznad uobičajenih za ovaj dio godine.

Od utorka 13.04. izgledno je kratkotrajno pogoršanje sa sjeverozapada, praćeno padavinama i zahlađenjem. U Krajini, centralnoj i sjevernoj Bosni moguća je susnježica i snijeg, u Hercegovini će preovladavati kiša.

Sredinom sedmice očekuje se i pojava jutarnjih mrazeva, slabijeg do umjerenog intenziteta. Minimalne jutarnje temperature u Bosni će se kretati od -4 do 0, u Hercegovini od 2 do 6 °C.

Sa približavanjem vikenda postepeno će biti toplije, pri tome ne potpuno stabilno, uz povećanu naoblaku i manju vjerovatnoću za padavine. Maksimalne temperature u Bosni će biti iznad 10, u Hercegovini iznad 15 °C.

Početkom sedmice preovladavaće povoljne prilike za radove na otvorenom, pripremu zemljišta i nastavak proljetne sjetve. Potom bi, zbog mogućeg mraza u Bosni, voćari trebali pratiti aktuelne prognoze i u slučaju potrebe, provoditi mjere zaštite, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ).

Radio Gradačac / FHMZ

Comments are closed.

YouTube