Najnovije vijesti

Agrometeorološka prognoza od 13. do 19.05.2024. godine

13/05/2024 | objavio Radio Gradačac
Agrometeorološka prognoza od 13. do 19.05.2024. godine
FBiH/BiH

Prema aktuelnim sinoptičkim kartama, većim dijelom sedmice u Bosni i Hercegovini će preovladavati promjenljive i nestabilne vremenske prilike, sa svakodnevnim smjenama vedrijih i kišnih perioda.

Od ponedjeljka 13. do petka 17. maja posvuda su moguće povremene padavine, pretežno pljuskovitog karaktera, nešto obilnije u srijedu. Sa danima vikenda slijedi djelimična stabilizacija vremena.

Prvih par dana minimalne jutarnje temperature kretaće se od 6 do 9 u unutrašnjosti, u Posavini i Hercegovini od 10 do 12 °C. Postepeno, jutra malo toplija. Danju, maksimalne vrijednosti u centralnim područjima od 17 do 21, na jugu i sjeveru do 23 °C, uz lagano zatopljenje, izraženije prema kraju sedmice, kada će temperature zraka dosezati od 21 do 25 °C, lokalno u dolini Neretve, Posavini i Semberiji moguće je i koji stepen iznad ove vrijednosti.

Temperaturni režim i stanje vlažnosti tla povoljni su sa aspekta rasta i razvoja kultura, pri tome će padavine povremeno ometati izlazak u polje. Smjene sunčanih i kišnih perioda, pogodovaće razvoju biljnih bolesti i štetočina. Preporučljivo je pratiti izvještaje prognostičkih službi, te pravovremeno reagovati po pitanju zaštite, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bosne i Hercegovine (FHMZ BiH).

Radio Gradačav / FHMZ BiH

Comments are closed.

YouTube