Najnovije vijesti

Agrometeorološka prognoza od 13. do 19.11.2023. godine

13/11/2023 | objavio Radio Gradačac
Agrometeorološka prognoza od 13. do 19.11.2023. godine
FBiH/BiH

Prema prognozama, nakon kišovitog i svježijeg vikenda kada su zabilježene padavine, na planinama i malo susnježice i snijega, početkom nove radne sedmice preovladavat će sunčano uz umjerenu oblačnost. Već sa utorka na srijedu izgledno je jače naoblačenje sa kišom i lokalnim pljuskovima, ponegdje praćenim grmljavinom, uz južno i jugozapadno strujanje te porast temperatura. Intenzivniji pljuskovi se očekuju u sjevernim, centralnim, istočnim područjima Bosne i na sjeveru Hercegovine.

Nakon kratkotrajne stabilizacije vremena, u petak očekujemo ponovo promjenjivije uz kišu i pljuskove izraženije u Hercegovini, te pad jutarnjih i najviših dnevnih temperatura pri čemu su moguće snježne padavine u višim područjima Bosne.

Jutarnja temperatura zraka će imati vrijednosti od 5°C do 11°C, na jugu i lokalno sjeveru zemlje do 14°C, a najviša dnevna od 14°C do 20°C, u sjevernim područjima Bosne do 22 °C. Od četvrtka, temperature će biti u padu, sa vrijednostima od 2°C do 8°C, na jugu do 10°C, a dnevna od 10°C do 16°C, na jugu zemlje do 18 °C.

Ozime kulture u dosadašnjem periodu imale su povoljne toplotne i vodne uslove za klijanje, nicanje, rast i razvoj. U drugom dijelu predstojeće sedmice, na planinama i visoravnima centralne, istočne i jugozapadne Bosne očekuju se uslovi za pojavu mraza pa će i ozimine imati primjerenije uslove za zimsko mirovanje, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH (FHMZ BiH).

Radio Gradačac / FHMZ BiH

Comments are closed.

YouTube