Najnovije vijesti

Agrometeorološka prognoza od 13. do 19.12.2021. godine

14/12/2021 | objavio Radio Gradačac
Agrometeorološka prognoza od 13. do 19.12.2021. godine
FBiH/BiH

Prema dostupnim prognostičkim kartama, nakon djelimično nestabilnog vikenda, u prvih par dana ove sedmice još uvijek postoje izgledi za povremene padavine, slabijeg intenziteta, pretežno u Bosni. Nakon toga slijedi stabilniji period, uz hladna, maglovita jutra u unutrašnjosti, u Hercegovini sa povremenim sunčanim intervalima tokom dana.

Na visoravnima centralne, istočne, zapadne i jugozapadne Bosne moguća je pojava mrazeva jačeg intenziteta. Minimalne jutarnje temperature kretaće se od -8 do -3 °C u unutrašnjosti, u Posavini od 0 do 2, na jugu do 4 °C, danju će malo otopliti, sa maksimalnim temperaturama od 3 do 5 °C u Bosni, u Hercegovini do 8 °C. U krajevima sa dugotrajnijom maglom, bez osjetnijeg zatopljenja. Od sredine sedmice temperature će blago rasti, izgledno je i par dana bez jutarnjih minusa.

Stanje ozimih usjeva, posijanih u optimalnim rokovima je dobro i ulazak u fazu prezimljavanja, uz formirani sniježni pokrivač, odvijaće se u povoljnim okolnostima. Planirani radovi na otvorenom mogu se nesmetano provoditi, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ).

Radio Gradačac / FHMZ

Comments are closed.

YouTube