Najnovije vijesti

Agrometeorološka prognoza od 14. do 20.02.2022. godine

14/02/2022 | objavio Radio Gradačac
Agrometeorološka prognoza od 14. do 20.02.2022. godine
FBiH/BiH

Prema prognostičkim kartama, većim dijelom sedmice izgledne su stabilnije vremenske prilike, sa vjerovatnoćom za kišu u utorak i srijedu, 15. i 16. februara. Pri tome su veće količine izgledne u Hercegovini, jugozapadnoj i centralnoj Bosni, a najmanje padavina očekuje se u Semberiji i Posavini. Uz svakodnevne smjene vedrijih i oblačnih perioda, očekuju se i natprosječne temperature zraka za ovaj dio godine. Sredinom sedmice će biti malo hladnije, uz pojavu slabijih jutarnjih mrazeva, pretežno u centralnoj i istočnoj Bosni.

Sa južnim strujanjem, dnevne temperature će konstantno rasti i maksimalne vrijednosti će postepeno dostići u centralnim dijelovima zemlje između 6 i 8, na jugu do 12, na sjeveru do 14 °C. U dane narednog vikenda, posvuda će maksimalne dnevne temperature porasti iznad 10 °C, u Hercegovini i Posavini će biti od 16 do 18 °C.

U drugom dijelu sedmice preovladavaće povoljni uvjeti za radove na otvorenom, pripremu, čišćenje i rezidbu voćnjaka. U glavnim proizvodnim područjima na sjeveru zemlje, Posavini i Semberiji, ovisno o stanju ozimih usjeva, trebalo bi obaviti prvu prihranu, umjerenim dozama odgovarajućih azotnih gnojiva, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ).

 

Radio Gradačac / FHMZ

Comments are closed.

YouTube