Najnovije vijesti

Agrometeorološka prognoza od 14. do 20.11.2022. godine

15/11/2022 | objavio Radio Gradačac
Agrometeorološka prognoza od 14. do 20.11.2022. godine
FBiH/BiH

Prema aktuelnim prognostičkim kartama, u našoj zemlji je ovesedmice izgledna postepena promjena vremenskih prilika. U prvih par dana, veća vjerovatnoća za padavine je u Hercegovini i jugozapadnoj Bosni. Potom, od srijede 16.11., sa južnim strujanjem, te priticanjem toplijeg i vlažnog zraka, pogoršanje će se proširiti i u dane narednog vikenda zahvatiti cijelu Bosnu i Hercegovinu. Na jugu, jugozapadu i zapadu, prognozirane su veće količine padavina u odnosu na centralne, sjeverne i istočne dijelove zemlje.

Temperature će i dalje biti relativno visoke za ovaj mjesec. Minimalne jutarnje kretaće se u rasponu od 4 do 8 u Bosni, u Hercegovini do 12 °C. Maksimalne dnevne vrijednosti pretežno između 12 i 14 u unutrašnjosti, na jugu od 16 do 19 °C. Od sredine sedmice, uz kišu slijedi i postepeni pad temperatura zraka, na izmaku vikenda i nakon prolaska pogoršanja, uz mogućnost pojave mraza.

Usljed prispjelih padavina i povoljnog temperaturnog režima, rast i razvoj ozimina odvijaće se nesmetano. Povremeno će dolaziti do prekida radova na otvorenom, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ).

Radio Gradačac / FHMZ

Comments are closed.

YouTube