Najnovije vijesti

Agrometeorološka prognoza od 14. do 20. juna 2021.

17/06/2021 | objavio Radio Gradačac
Agrometeorološka prognoza od 14. do 20. juna 2021.
FBiH/BiH

Prema prognostičkim kartama, nakon kišovitog vikenda, ove sedmice očekuje se pretežno sunčano i stabilno vrijeme, uz postepeni porast temperatura zraka. Minimalne vrijednosti kretaće se od 8 do 12, na jugu do 17 °C, maksimalne dnevne od 21 do 25 u unutrašnjosti, na jugu do 28 °C.

U dane narednog vikenda jutarnje temperature dostizaće uglavnom između 16 i 20 °C u većem dijelu zemlje, maksimalne dnevne do 30 °C, na krajnjem jugu, u Posavini i sjeveroistočnoj Bosni, moguće i koji stepen iznad.

U većem dijelu prognoznog perioda ne očekuju se padavine. Na izmaku vikenda izgledno je pogoršanje, mogući su lokalni pljuskovi, izraženije u centralnoj i sjevernoj Bosni.

Preovladavaće povoljni uslovi za radove na otvorenom. Zalihe vlage u zemljištu su još uvijek dovoljne za nesmetan razvoj proljetnih kultura, a sunčano i stabilno vrijeme povoljno će djelovati na ozimine koje su u fazi formiranja zrna. Kukuruz je, ovisno o roku sjetve i grupi zrenja, u fazi od 6 do 8 listova, stoga bi se, uz prognozirane vremenske prilike, trebale ubrzati i privoditi kraju mjere zaštita od korova, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ).

Radio Gradačac / FHMZ

Comments are closed.

YouTube