Najnovije vijesti

Agrometeorološka prognoza od 15. do 21.04.2024. godine

15/04/2024 | objavio Radio Gradačac
Agrometeorološka prognoza od 15. do 21.04.2024. godine
FBiH/BiH

Početkom sedmice još uvijek će se zadržati suho i stabilno vrijeme, uz natprosječnu toplinu. Od utorka sa poslijepodnevnim satima, izraženije u noći na srijedu, slijedi pogoršanje praćeno obilnijim padavinama i jačim zahlađenjem. U nizinama se očekuje kiša, na planinama snijeg, koji je u srijedu i četvrtak moguć i u nižim područjima. Veće količine padavina izgledne su u istočnoj, centralnoj i zapadnoj Bosni, kao i na sjeveru Hercegovine. Na izmaku narednog vikenda, od nedjelje 21. aprila slijedi stabilizacija vremenskih prilika.

Temperaturni režim osjetnije će se promijeniti. Od srijede 17. aprila će zahladniti, minimalne jutarnje vrijednosti kretaće se između 0 i 3 u centralnim dijelovima zemlje, na jugu i sjeveru do 6 °C. Sa približavanjem vikenda još hladnija jutra, osobito u petak 19.04., u istočnoj, centralnoj i zapadnoj Bosni minimalne temperature od -4 do 0, na sjeveru i u Hercegovini do 5 °C. Na planinskim visoravnima moguća je pojava i jačeg mraza, izraženija pri tlu. 

Danju, od četvrtka uz postepeno zatopljenje i više temperature u Posavini i na krajnjem jugu. Do kraja sedmice maksimalne dnevne vrijednosti dostizaće između 8 i 12 u unutrašnjosti, od 14 do 17 u Hercegovini i na sjeveru zemlje.

Prispjele padavine popraviće sadržaj vlage u tlu, što će pogodovati usjevima. Pri tome će pojava jutarnjeg mraza uzrokovati probleme u uslovima proizvodnje na otvorenom, a snježni pokrivač, mada će se kratkotrajno zadržati, s obzirom na težinu, izbujalu vegetaciju i povećanu lisnu masu, mogao bi dovesti do fizičkih oštećenja povrtlarskih i voćarskih kultura, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bosne i Hercegovine (FHMZ BiH).

Radio Gradačac / FHMZ BiH

Comments are closed.

YouTube