Najnovije vijesti

Agrometeorološka prognoza od 16. do 22.01.2023. godine

16/01/2023 | objavio Radio Gradačac
Agrometeorološka prognoza od 16. do 22.01.2023. godine
FBiH/BiH

Prema kartama prognostičkih modela, većim dijelom sedmice izgledne su nestabilne vremenske prilike sa padavinama, u nizinama sa kišom, na planinama sa snijegom. Prvih par dana i vjetrovito, sa povremenim jačim udarima juga. Uz temperature primjerenije ovom dijelu godine, sniježni pokrivač koji se počeo formirati proteklih dana, zadržavaće se na tlu i dodatno porasti, osobito na planinama centralne Bosne, na sjeveru Hercegovine i u Krajini. 

Minimalne jutarnje temperature kretaće se od 0 do 5 u Bosni, u Hercegovini do 8 °C, danju sa maksimalnim temperaturama između 7 i 12 °C, od sredine sedmice postepeno hladnije, sa snijegom i u nižim predjelima. Sa djelimičnom stabilizacijom vremenskih prilika, u dane narednog vikenda jutra će biti osjetno hladnija, naročito nakon vedrijih noći. Na izmaku sedmice, uz pojavu jakog mraza, na visoravnima istočne, centralne i jugozapadne Bosne očekuju se minimalne jutarnje temperature od -6 do -10 °C, u ostatku zemlje od 0 do -4, maksimalne dnevne u Bosni od -2 do 2, na jugu do 7 °C.

Prognozirane vremenske prilike omogućiće nesmetano prezimljavanje poljoprivrednih kultura, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ).

Radio Gradačac / FHMZ

Comments are closed.

YouTube