Najnovije vijesti

Agrometeorološka prognoza od 16. do 22.10.2023. godine

16/10/2023 | objavio Radio Gradačac
Agrometeorološka prognoza od 16. do 22.10.2023. godine
FBiH/BiH

Nakon prolaznog pogoršanja, koje će u nedjelju 15. oktobra širom zemlje usloviti padavine, pri čemu će sa nižim temperaturama zraka, u noći sa nedjelje na ponedjeljak kiša na planinama mjestimično prelaziti u slabiju susnježicu i snijeg, početkom naredne sedmice izgledno je par dana sa stabilnijim vremenskim prilikama. Pri tome će osjetnije zahladniti i u jutarnjim satima moguća je pojava slabijeg mraza pri tlu, na visoravnima centralne, istočne i jugozapadne Bosne.

Potom će, uz postepeni rast temperatura, iz dana u dan biti toplije, pa će od sredine sedmice jutarnje temperature dostizati vrijednosti od 8 do 12 u unutrašnjosti, na jugu do 15 °C. Maksimalne dnevne, početkom sedmice između 10 i 14 °C, sa danima vikenda u Bosni će se kretati između 15 i 20, u Hercegovini i u dijelu Posavine od 21 do 24 °C. 

U pogledu padavina, stabilniji dani biće ponedjeljak, djelimično utorak i petak, sredinom sedmice slijedi prolazno pogoršanje sa kišom, a u dane narednog vikenda, prema aktuelnim prognostičkim kartama, izgledna je izraženija promjena vremenskih prilika, pri čemu su veće količine padavina moguće u centralnoj i zapadnoj Bosni, na sjeveru Hercegovine i u dolini Neretve.

Mada će prispjele padavine popraviti stanje vlage, nestabilne vremenske prilike u narednom periodu usporavaće aktuelne radove, prije svega planiranu jesenju sjetvu. Kratkotrajna pojava prizemnog mraza neće uzrokovati probleme, a relativno visoke temperature za ovaj dio godine ubrzaće prosušivanje zemljišta, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bosne i Hercegovine (FHMZ BiH).

Radio Gradačac / FHMZ BiH

Comments are closed.

YouTube