Najnovije vijesti

Agrometeorološka prognoza od 17 do 23. maja

18/05/2021 | objavio Radio Gradačac
Agrometeorološka prognoza od 17 do 23. maja
FBiH/BiH

Prema prognostičkim kartama, većim dijelom sedmice također se očekuje promjenljivo vrijeme, praćeno padavinama i temperaturama koje će biti nešto niže od uobičajenih za ovaj dio godine. Kratkotrajni stabilniji periodi, sa malom vjerovatnoćom za kišu, izgledni su u utorak 18.05. i u dane narednog vikenda.

Temperaturni režim neće se bitnije promijeniti. Jutra će biti svježija, sa minimalnim temperaturama zraka od 6 do 9 u Bosni, u Hercegovini do 12 °C. Maksimalne dnevne vrijednosti dostizaće u centralnim područjima od 14 do 17 °C, na jugu i sjeveru zemlje do 19 °C.

Sa smirivanjem vremenskih prilika i nakon vedrijih noći, jutra će biti prohladna, a dnevne temperature će postepeno rasti i krajem sedmice dostići u unutrašnjosti zemlje između 18 i 22 °C, u dolini Neretve, Posavini i Semberiji do 25 °C, moguće i koji stepen iznad.

Stanje vlažnosti tla u većem dijelu zemlje će se popraviti, što je povoljno sa aspekta proljetne sjetve. Pri tome će padavine ometati i prekidati provođenje radova na otvorenom. Povremeni sunčani periodi, uz pomenutu kišu, pogodovaće razvoju biljnih bolesti i štetočina, saopćeno je iz Fedealnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ).

Radio Gradačac / FHMZ

Comments are closed.

YouTube