Najnovije vijesti

Agrometeorološka prognoza od 18. do 24.07.2022. godine

19/07/2022 | objavio Radio Gradačac
Agrometeorološka prognoza od 18. do 24.07.2022. godine
FBiH/BiH

Nakon kratkotrajnog, mjestimičnog osvježenja za vikend, nešto jače izraženog na sjeveru zemlje, tokom cijele sedmice preovladavaće stabilno i sunčano vrijeme, bez izgleda za padavine, uz natprosječne temperature koje će, iz dana u dan, postepeno rasti.

Na samom početku minimalne jutarnje vrijednosti kretaće se od 14 do 20, u Hercegovini do 24, maksimalne dnevne od 27 do 33, na sjeveru zemlje i u južnim područjima do 36 °C. Sa dodatnim porastom temperatura zraka, od sredine sedmice, te izraženije u dane narednog vikenda, u unutrašnjosti će maksimalne vrijednosti gotovo posvuda dostizati od 32 do 36 °C, u dolini Neretve, na krajnjem jugu zemlje, zatim na sjeveru, u Posavini, Semberiji i dijelu sjeveroistočne Bosne, moguće su maksimalne dnevne temperature i iznad 40 °C.

Toplotni val i nedostatak padavina u narednom periodu ugroziće sve jare kulture, mahunarke, potom soju i kukuruz koji prolazi faze metličenja i svilanja, odnosno oplodnje klipa. Od ozimina, pšenica u zapadnoj Bosni, na visinama između 750 i 900 metara prolazi faze od voštane do pune zriobe u povoljnim uslovima i kvalitet zrna trebao bi biti zadovoljavajući. Prilikom provođenja radova na otvorenom, neophodno je biti oprezniji zbog velikih vrućina i visokih vrijednosti UV indeksa, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ).

Radio Gradačac / FHMZ

Comments are closed.

YouTube