Najnovije vijesti

Agrometeorološka prognoza od 18. do 24.09.2023. godine

19/09/2023 | objavio Radio Gradačac
Agrometeorološka prognoza od 18. do 24.09.2023. godine
FBiH/BiH

Prema prognostičkim kartama, slijedi sedmodnevni period u kome će se zadržati djelimično sunčano i iznadprosječno toplo, ali ipak nestabilno sa povremenim lokalnim pljuskovima koji su izgledni u utorak u kontinentalnom dijelu Bosne, te četvrtak i petak u Hercegovini, a vrlo vjerovatno i u dane vikenda na zapadu, jugozapadu i sjeveru Bosne.

Temperaturni režim se neće bitnije izmijeniti. Jutra će biti mjestimično maglovita uz temperature zraka sa vrijednostima od 12 do 18 °C. Danju će najviše dnevne temperature zraka imati vrijednosti od 21°C do 32°C, u dane vikenda par stepeni niže.

Srednje temperature tla na dubini sjetve će biti u intervalu od 20°C do 27°C, što će uz povoljnu vlažnost predstavljati dobre preduslove za pripremu jesenje sjetve. Obzirom da se očekuju padavine provođenje radova na otvorenom će se povremeno prekidati.

– Aktuelna je berba prispjelog voća, te berba vinove loze koja je počela u Hercegovini gdje se očekuje dosta niži urod prvenstveno zbog povoljnih uslova za razvoj plamenjače tokom proljeća i početkom ljeta, saopćeno je iz Federalnog hirdometeorološkog zavoda Bose i Hercegovine (FHMZ BiH).

Radio Gradačac / FHMZBiH

Comments are closed.

YouTube