Najnovije vijesti

Agrometeorološka prognoza od 18. do 24.10.2021. godine

18/10/2021 | objavio Radio Gradačac
Agrometeorološka prognoza od 18. do 24.10.2021. godine
FBiH/BiH

Nakon stabilnog i sunčanijeg vikenda, do sredine naredne sedmice zadržaće se slične vremenske prilike, bez padavina, sa dužim sunčanim intervalima i uz svakodnevni, lagani porast temperatura zraka. Minimalne vrijednosti kretaće se u rasponu od 2 do 6 u unutrašnjosti zemlje, na jugu do 11 °C, maksimalne dnevne u Bosni do 15, u Hercegovini do 20 °C. Jutra će mjestimično biti maglovita.

Od petka 22.10. izgledna je promjena vremena. Usljed prolaska fronte, nastupiće pogoršanje praćeno padavinama, obilnijim na sjeverozapadu i jugu zemlje, što će kulminirati u dane narednog vikenda, kada će posvuda i osjetnije zahladniti. Na izmaku sedmice, minimalne jutarnje temperature u Bosni će dostizati od -6 do -2, u Semberiji, dolini Neretve i na krajnjem jugu od 2 do 4 °C, a maksimalne dnevne između 2 i 6 u većem dijelu Bosne, u Hercegovini do 10 °C.

Obzirom da su prispjele padavine popravile stanje vlažnosti tla, što je omogućilo kvalitetniju pripremu zemljišta, ratarima savjetujemo da stabilnije vremenske prilike iskoriste za nastavak jesenje sjetve u optimalnim rokovima, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Radio Gradačac / FHMZ / Fotografija: Divlji kesten, zreli plodovi (Viktor Mihić, Mostar)

Comments are closed.

YouTube