Najnovije vijesti

Agrometeorološka prognoza od 18. do 24.12.2023. godine

18/12/2023 | objavio Radio Gradačac
Agrometeorološka prognoza od 18. do 24.12.2023. godine
GRADAČAC

Tokom sedmice u Bosni i Hercegovini preovladavaće stabilne i sunčane vremenske prilike, sa maglovitim jutrima u unutrašnjosti zemlje. Mjestimično je moguće i dugotrajnije zadržavanje magle, naročito po kotlinama, u riječnim dolinama, te na sjeveru zemlje, u dijelu Posavine. Sa danima vikenda, mala je vjerovatnoća za kratkotrajno prolazno pogoršanje i slabije padavine u dijelu sjeveroistočne i istočne Bosne.

Minimalne jutarnje temperature kretaće se između 0 i 5 °C u većem dijelu Bosne, nakon vedrijih noći moguće sa slabijim jutarnjim mrazevima, u Hercegovini minimalne temperature do 8 °C. Na planinama i visoravnima uz umjereni mraz, do -5 °C. Priticanjem toplijeg zraka, danju posvuda toplije, maksimalne vrijednosti između 11 i 14 °C. Od sredine sedmice malo hladnije, pri tome još uvijek sa natprosječnim temperaturama za ovaj dio godine. Maksimalne dnevne vrijednosti između 6 i 8 u unutrašnjosti, na jugu i u Posavini od 10 do 12 °C.

Mada se očekuje topliji period od uobičajenog, ozimine će i bez snijega nastaviti prezimljavanje u povoljnim uslovima, što bi moglo biti ugroženo jedino u slučaju pojave ekstremnih, dugotrajnih mrazeva, ali to se, sudeći po trenutnoj sinoptičkoj slici, ne bi trebalo desiti. Eventualni radovi na otvorenom mogu se nesmetano obavljati, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bosne i Hercegovine (FHMZ BiH).

Radio Gradačac / FHMZ BiH

Comments are closed.

YouTube