Najnovije vijesti

Agrometeorološka prognoza od 18. do 24.3.2024. godine

18/03/2024 | objavio Radio Gradačac
Agrometeorološka prognoza od 18. do 24.3.2024. godine
FBiH/BiH

Prema aktuelnim prognostičkim kartama, nakon djelimično nestabilnog vikenda, sličan trend vremenskih prilika očekuje se do sredine sedmice. U ponedjeljak 18. marta, sa poslijepodnevnim satima izgledno je pogoršanje koje će se sa sjeverozapada, u noći na utorak, postepeno proširiti na cijelu zemlju i kulminirati narednog dana. U nizinama će padati kiša, na planinama je moguća susnježica i snijeg. Od srijede, slijedi stabilizacija vremena, sa izraženijom vjerovatnoćom za promjenu i padavine na izmaku vikenda, u nedjelju 24. marta. 

Prvih par dana još uvijek će se zadržati natprosječna toplina, minimalne jutarnje temperature pretežno između 3 i 8 °C, maksimalne dnevne od 14 do 18 °C, uz postepeni pad od utorka. Nakon prolaska pogoršanja i razvedravanja, moguća je pojava slabih do umjerenih jutarnjih mrazeva, osobito pri tlu, u unutrašnjosti zemlje, izraženije na visoravnima istočne, centralne i zapadne Bosne. Srijeda 20. mart i djelimično četvrtak 21. mart biće najhladniji dani u narednoj sedmici. Potom će temperature rasti i za naredni vikend u većem dijelu Bosne i Hercegovine bez negativnih vrijednosti, minimalne jutarnje između 1 i 6, maksimalne dnevne od 12 do 17 °C. 

Usljed prispjelih padavina, sadržaj vode u tlu će porasti, u drugom dijelu sedmice, uz više sunca i prosušivanje zemljišta, nesmetano će se provoditi proljetni radovi. Pojava kratkotrajnih jutarnjih mrazeva ne bi trebala ozbiljnije ugroziti biljnu proizvodnju, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bosne i Hercegovine (FHMZ BiH).

Radio Gradačac / FHMZ BiH

Comments are closed.

YouTube