Najnovije vijesti

Agrometeorološka prognoza od 20.-26.12.2021. godine

20/12/2021 | objavio Radio Gradačac
Agrometeorološka prognoza od 20.-26.12.2021. godine
FBiH/BiH

Prema aktuelnim prognostičkim kartama, većim dijelom sedmice preovladavaće stabilnije vrijeme, u prvih par dana sa vrlo malim izgledima za povremene padavine u vidu susnježice i snijega slabijeg intenziteta, u centralnoj i istočnoj Bosni.

Temperaturni režim djelimično će se promijeniti i do četvrtka, 23.12, jutra će postepeno biti sve hladnija, mjestimično maglovita, sa pojavom jačeg mraza. Na visoravnima u centralnim, jugozapadnim i istočnim dijelovima zemlje minimalne temperature kretaće se od -10 do -5 °C, na sjeveru će biti malo toplije, ali i ovdje sa negativnim jutarnjim vrijednostima između -4 i -2, na jugu sa minimalnim temperaturama od 1 do 5 °C.

Danju će malo otopliti, sa maksimalnim temperaturama od 2 do 5 °C u Bosni, u Hercegovini do 8 °C. U krajevima sa dugotrajnijom maglom, bez osjetnijeg zatopljenja, pa se mogu očekivati i cjelodnevne negativne temperature, osobito sredinom sedmice.

Od petka, 24.12., izgledna je promjena vremena i padavine. Pod uticajem strujanja toplijeg zraka, temperature će porasti, jutarnji minusi će izostati, a maksimalne dnevne vrijednosti dostizaće za naredni vikend od 6 do 9 u unutrašnjosti, u Posavini, Semberiji, dolini Neretve i na krajnjem jugu od 10 do 12 °C. Uz smjene stabilnijih i kišnih perioda, veće količine padavina očekuju se u Hercegovini i centralnoj Bosni, a najmanje na sjeveru i sjeveroistoku zemlje.

Ozimine će nastaviti prezimljavanje u povoljnim uslovima, eventualni radovi na otvorenom mogu se nesmetano obavljati do narednog vikenda, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ).

Radio Gradačac / FHMZ

Comments are closed.

YouTube