Najnovije vijesti

Agrometeorološka prognoza od 20. do 26.02.2023. godine

22/02/2023 | objavio Radio Gradačac
Agrometeorološka prognoza od 20. do 26.02.2023. godine
FBiH/BiH

Prema prognostičkim kartama, nakon prolaznog, slabije izraženog pogoršanja vremenskih prilika na izmaku vikenda, do četvrtka 23.02. izgledno je stabilno, pretežno suho vrijeme, uz svakodnevne smjene vedrijih i oblačnih perioda. Usljed preovladavajućeg južnog i jugozapadnog strujanja, temperature zraka će postepeno rasti iz dana u dan.

Sa promjenom vremena, koja će se u par dana sa zapada proširiti na cijelu Bosnu i Hercegovinu, širom zemlje izgledne su padavine. Temperaturni režim neće se značajnije promijeniti do vikenda, jutarnje temperature pretežno će se kretati između 0 i 4 u unutrašnjosti, na jugu i sjeveru od 5 do 8 °C, maksimalne dnevne između 8 i 12 u Bosni, u Hercegovini i Posavini od 13 do 17 °C.

Dolaskom hladne fronte, od 25.02. slijedi zahlađenje, temperature zraka će opasti i biće primjerenije ovom dijelu godine. U dane narednog vikenda maksimalne dnevne kretaće se u rasponu od 2 do 6 u centralnoj, zapadnoj i dijelu sjeverne Bosne, u Hercegovini od 7 do 12, na krajnjem jugu do 14 °C.

Do narednog vikenda preovladavaće povoljniji uvjeti za radove na otvorenom. Prognozirane padavine dodatno će popraviti vodni bilans i omogućiti kvalitetniju predsjetvenu pripremu zemljišta. Niže temperature krajem sedmice, trebale bi usporiti naglo kretanje vegetacije nakon zimskog mirovanja, saopćeno je iz Federalnoghidrometeorološkog zavoda (FHMZ).

Radio Gradačac / FHMZ

Comments are closed.

YouTube