Najnovije vijesti

Agrometeorološka prognoza od 20. do 26.05.2024. godine

20/05/2024 | objavio Radio Gradačac
Agrometeorološka prognoza od 20. do 26.05.2024. godine
FBiH/BiH

Prema dostupnim prognostičkim kartama, ove sedmice u Bosni i Hercegovini će preovladavati promjenljivo vrijeme, sa učestalim smjenama vedrijih i kišnih perioda. Nakon djelimično stabilnijeg vikenda, od ponedjeljka slijedi pogoršanje, pri tome su do srijede 22. maja, intenzivnije padavine, uz grmljavinsko nevrijeme, izgledne na sjeveru, u Posavini i sjeveroistočnoj Bosni, umjerenije u dijelu centralne Bosne, a najmanje količine padavina očekuju se u dolini Neretve i na krajnjem jugu.

Od srijede, na području Hercegovine par stabilnijih dana, sa povremenom slabijom kišom, u ostatku zemlje dosta promjenljivije i sa pljuskovima, u dane narednog vikenda više padavina se očekuje u jugozapadnoj, centralnoj i istočnoj Bosni, kao i zaleđu Hercegovine.

Minimalne jutarnje temperature, u prvih par dana kretaće se od 11 do 15 u unutrašnjosti, na jugu do 18 °C, potom od srijede jutra malo svježija sa vrijednostima između 10 i 13 u Bosni, u Hercegovini do 15 °C. Maksimalne dnevne temperature početkom sedmice pretežno od 21 do 26, u Semberiji i na krajnjem jugu do 28 °C. Od srijede neznatno niže dnevne vrijednosti.

Temperaturni režim i stanje vlažnosti tla povoljni su sa aspekta rasta i razvoja usjeva, pri tome će padavine svakodnevno ometati izlazak u polje. Smjene sunčanih i kišnih perioda, pogodovaće intenzivnijem širenju biljnih bolesti i štetočina. Preporučljivo je pratiti izvještaje prognostičkih službi, te pravovremeno reagovati po pitanju zaštite kultura, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bosne i Hercegovine (FHMZ BiH).

Radio Gradačac / FHMZ BiH

Comments are closed.

YouTube