Najnovije vijesti

Agrometeorološka prognoza od 20. do 26.11.2023. godine

20/11/2023 | objavio Radio Gradačac
Agrometeorološka prognoza od 20. do 26.11.2023. godine
FBiH/BiH

 Nakon stabilnijeg početka sedmice pred nama, od utorka 21. novembra, izgledna je promjena vremenskih prilika, praćena povećanom naoblakom i padavinama, koje će biti obilnije. U istočnoj Bosni i istočnoj Hercegovini izgledno je nešto manje padavina u odnosu na ostatak zemlje. Uz kišu, moguća je pojava susnježice i snijega u noći sa utorka na srijedu. U subotu 25. novembra, prema aktuelnim sinoptičkim kartama, također se očekuju padavine.

Od četvrtka 23. novembra uslijediće pad temperatura zraka, uz pojavu jutarnjeg mraza u većem dijelu zemlje, izraženijeg na visoravnima istočne, centralne i zapadne Bosne. U dolini Neretve i na krajnjem jugu, bez mraza. Pri tome će nedjelja 26. novembar, vjerovatno biti najhladniji dan u narednom periodu.

Do sredine sedmice, minimalne jutarnje vrijednosti kretaće se od 2 do 6 u unutrašnjosti, na jugu i u Posavini do 8 °C, potom od četvrtka hladnije, minimalne vrijednosti između -2 i -4 °C. Maksimalne dnevne početkom sedmice od 8 do 10, od četvrtka između 0 i 5, na jugu do 7 °C. Na planinama, moguće su i negativne temperature tokom cijelog dana.

U narednom periodu preovladavaće povoljni uslovi za rast i razvoj ozimina, što će omogućiti i bolju pripremu usjeva za postepeni ulazak u zimsko mirovanje. Obzirom da su nakon dužeg, relativno toplijeg perioda, izgledni i prvi mrazevi, preporuka je da se provode mjere zaštite od niskih temperatura, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bosne i Hercegovine (FHMZ BiH).

Radio Gradačac / FHMZ BiH

Comments are closed.

YouTube