Najnovije vijesti

Agrometeorološka prognoza od 21. do 27.11.2022. godine

22/11/2022 | objavio Radio Gradačac
Agrometeorološka prognoza od 21. do 27.11.2022. godine
FBiH/BiH

Prema aktuelnim prognostičkim kartama, nakon djelimično stabilnijeg početka sedmice pred nama, od utorka 22.11. izgledno je prolazno pogoršanje vremenskih prilika, praćeno kišom koja će se u narednih par dana, sa jugozapada Bosne i Hercegovine proširiti na ostatak zemlje. Na višim nadmorskim visinama postoji mogućnost pojave susnježice i snijega.

Veće količine padavina izgledne su u Hercegovini, na Kupresu i u Krajini, nešto manje u centralnoj Bosni, a najmanje u Posavini, Semberiji i dijelu istočne Bosne. Postepeno smirivanje i stabilizacija vremena slijedi od četvrtka 24.11. do kraja sedmice.

Temperaturni režim djelimično će se promijeniti i biće u skladu sa kalendarom. Uz sjeverno strujanje, najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 2 i 5, na jugu od 7 do 11 °C. Maksimalne dnevne pretežno između 4 i 9, u Hercegovini od 10 do 14°C. Od sredine sedmice malo hladnije i u jutarnjim satima i danju. Na visoravnima istočne, centralne i zapadne Bosne moguća je pojava kratkotrajnih slabijih mrazeva pri tlu.

Prispjele padavine popraviće vodni bilans zemljišta i dobro doći oziminama posijanim u optimalnom roku. Povremeno će nastupati prekidi radova na otvorenom, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ).

Radio Gradačac / FHMZ

Comments are closed.

YouTube