Najnovije vijesti

Agrometeorološka prognoza od 21. do 27. decembra

21/12/2020 | objavio Radio Gradačac
Agrometeorološka prognoza od 21. do 27. decembra
FBiH/BiH

Prema aktuelnim prognostičkim kartama, do sredine sedmice preovladavaće stabilno i suho vrijeme, uz prohladna, maglovita jutra u unutrašnjosti, u Hercegovini sa više sunca danju. Maksimalne dnevne temperature biće iznad uobičajenog prosjeka za ovaj period godine. 

Od četvrtka, 24.12. izgledno je jače pogoršanje vremenskih prilika, praćeno kišom koja će, sa padom temperatura, preći u susnježicu i snijeg. Nadolazeća promjena će se, sa zapada i jugozapada, tokom dana postepeno proširiti na cijelu zemlju. Pri tome se veće količine padavina očekuju u Bosni, manje u Hercegovini.

Temperaturni režim će se promijeniti, posvuda će nastupiti osjetnije zahlađenje i izgledna je pojava jačih mrazeva. U drugom dijelu sedmice minimalne vrijednosti kretaće se od 0 do -6 °C u Bosni, u Hercegovini od -2 do 4 °C, pri tome su negativne jutarnje temperature moguće i na krajnjem jugu. Maksimalne dnevne temperature u unutrašnjosti od 0 do 5 °C, na jugu do 11 °C.

Prispjele padavine i snijeg dobro će doći oziminama, obzirom da slijedi hladniji period godine. Poželjno je i dovršiti eventualne preostale radove na otvorenom, prije formiranja sniježnog pokrivača, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Radio Gradačac / FHMZ

Comments are closed.

YouTube