Najnovije vijesti

Agrometeorološka prognoza od 22. do 28. marta 2021.

23/03/2021 | objavio Radio Gradačac
Agrometeorološka prognoza od 22. do 28. marta 2021.
FBiH/BiH

Prema sinoptičkim kartama, većim dijelom naredne sedmice izgledne su stabilnije vremenske prilike, sa povremenim padavinama, u Hercegovini i nizinama Bosne sa kišom, u centralnoj, istočnoj i jugozapadnoj Bosni sa snijegom. Padavine će biti rijetke, slabijeg intenziteta, neravnomjerno raspoređene, izraženije do sredine sedmice.

Preovladavaće prohladno vrijeme, sa neuobičajeno niskim temperaturama, za ovaj dio godine, naročito danju. Jutra će biti hladna, uz svakodnevnu mogućnost pojave mraza u Bosni, sredinom sedmice izgledni su mrazevi i u Hercegovini. Minimalne temperature kretaće se od -6 do -2 u unutrašnjosti, na jugu od -2 do 3 °C.

Od sredine sedmice postepeno toplije, u dane narednog vikenda sa pozitivnim jutarnjim temperaturama, a maksimalne dnevne vrijednosti će, krajem sedmice, dostići u Bosni između 10 i 14 °C, u Hercegovini od 15 do 18 °C.

Zalihe vlage u tlu su dobre. Prognozirane vremenske prilike, osim što će povremeno ometati radove na otvorenom, usporiće proljetnu pripremu i nakratko pomjeriti rokove za sjetvu u dijelovima zemlje sa više padavina, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ).

Radio Gradačac / FHMZ

Comments are closed.

YouTube