Najnovije vijesti

Agrometeorološka prognoza od 23. do 29.05.2022. godine

24/05/2022 | objavio Radio Gradačac
Agrometeorološka prognoza od 23. do 29.05.2022. godine
FBiH/BiH

Na samom početku sedmice preovladavaće nestabilno vrijeme sa kišom koja će na jugu i jugozapadu zemlje biti umjerenog intenziteta. Najmanje količine padavina izgledne su na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine, u dijelu Semberije.

Od utorka 24.05. slijedi nekoliko dana sa smjenama sunčanih i kišnih perioda. Pri tome, u srijedu sa većim izgledima za padavine na sjeveru, u Posavini, kada su mogući lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom. Narednog vikenda, ponovo se očekuje prolazno pogoršanje vremena u gotovo cijeloj zemlji, sa izuzetkom juga, uz povećanu naoblaku, kišu i malo niže temperature u jutarnjim satima.

Iako su prognozirane učestalije smjene vedrijih i kišnih perioda temperaturni režim neće se bitnije promijeniti, odnosno biće u okviru uobičajenih vrijednosti za ovaj dio godine. Minimalne jutarnje vrijednosti kretaće se između 12 i 18, na jugu do 21 stepen, najviše dnevne od 21 do 26, u Hercegovini do 29, u Posavini i dolini Neretve moguće je i par stepeni iznad 30.

U narednom periodu povremeno će dolaziti do prekida radova na otvorenom. Vremenske prilike pogodovaće razvoju biljnih bolesti i štetočina, a također će se intenzivirati i pojava korova, čemu bi poljoprivrednici trebali posvetiti pažnju te blagovremeno reagovati, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ).

Radio Gradačac / FHMZ

Comments are closed.

YouTube