Najnovije vijesti

Agrometeorološka prognoza od 24. do 30.01.2022. godine

24/01/2022 | objavio Radio Gradačac
Agrometeorološka prognoza od 24. do 30.01.2022. godine
FBiH/BiH

Prema sinoptičkim kartama, u ponedjeljak i utorak 24. i 25. januara, izgledne su stabilnije vremenske prilike, sa povremenim, slabijim sniježnim padavinama, pretežno u dijelu centralne Bosne. Ovo će ujedno biti i nastavak najhladnijeg perioda od početka zime. Minimalne jutarnje temperature zraka kretaće se od -9 do -4 u unutrašnjosti, na jugu do 2 °C, u utorak se očekuje i hladnije vrijeme, pa bi minimalne jutarnje temperature na visoravnima centralne, istočne i jugozapadne Bosne mogle dostići vrijednosti niže od -14 °C. Također su, u većem dijelu zemlje, sa izuzetkom doline Neretve i Posavine, moguće i cjelodnevne negativne temperature, odnosno ledeni dani.

Od srijede 26.01. hladni talas će postepeno slabiti. Uz povećanu naoblaku i malu vjerovatnoću za padavine, uslijediće i blago zatopljenje. Sniježni pokrivać dodatno će porasti, ne suviše, izraženije na planinama. Nakon toga, u dane narednog vikenda prognoziraju se stabilnije vremenske prilike, sa jutarnjim temperaturama između -8 i -4 °C, maksimalne dnevne vrijednosti, u cijeloj zemlji, danju će dostizati između 3 i 8 °C, mjestimično moguće i koji stepen iznad.

Mada slijedi hladniji period, poljoprivredne kulture će, uz formirani sniježni pokrivač, nastaviti prezimljavanje u povoljnim okolnostima, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ).

Radio Gradačac / FHMZ

Comments are closed.

YouTube