Najnovije vijesti

Agrometeorološka prognoza od 24. do 30.10.2022. godine

24/10/2022 | objavio Radio Gradačac
Agrometeorološka prognoza od 24. do 30.10.2022. godine
FBiH/BiH

Slično kao u proteklom periodu, većim dijelom naredne sedmice preovladavaće sunčano i stabilno vrijeme, bez padavina. Jutra će u unutrašnjosti zemlje mjestimično biti maglovita i svježija, pri tome i dalje bez opasnosti od pojave mraza.

Temperaturni režim neće se značajnije promijeniti, do sredine sedmice biće malo toplije u odnosu na drugi dio. Minimalne jutarnje temperature kretaće se od 9 do 13, na jugu do 17 °C. Danju će, ovisno o kraćem ili nešto dužem zadržavanju magle, temperature zraka lagano rasti i očekuje se da maksimalne dnevne vrijednosti u prvih para dana širom zemlje dostižu od 20 do 24 °C, u Posavini i koji stepen iznad. Nakon toga i dalje toplo, sa ujednačenim temperaturama i maksimalnim vrijednostima od 20 do 23 °C, na jugu do 25.

U narednom periodu preovladavaće povoljne prilike za radove na otvorenom, pripremu i provođenje sjetve, pri tome bi nedostatak padavina, ukoliko bude izražen i početkom narednog mjeseca, mogao usporiti vrijeme nicanja ozimina posijanih u optimalnim rokovima, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ).

Radio Gradačac / FHMZ

Comments are closed.

YouTube