Najnovije vijesti

Agrometeorološka prognoza od 24. do 30. maja

24/05/2021 | objavio Radio Gradačac
Agrometeorološka prognoza od 24. do 30. maja
FBiH/BiH

Prema aktuelnim prognostičkim kartama, nakon stabilnog i sunčanog vikenda, početkom ove sedmice i dalje će biti toplo uz mogućnost pljuskovitih padavina, izraženije u centralnoj Bosni i na sjeveru Hercegovine. Jutarnje temperature kretaće se od 12 do 16 °C u unutrašnjosti, na jugu do 19, maksimalne dnevne u Bosni do 25, u Hercegovini do 30 °C.

Od četvrtka 27.05. izgledno je prolazno pogoršanje vremenskih prilika, sa blagim padom temperatura i nešto više padavina na jugu. Nakon toga, slijedi kratkotrajni stabilniji period i potom na izmaku vikenda ponovo pogoršanje sa kišom i osvježenjem uz niže temperature, jutarnje od 9 do 14, maksimalne dnevne će dostići između 17 i 20 °C.

– Usljed prispjelih i prognoziranih padavina, stanje vlažnosti tla biće još uvijek povoljno. Povremeno će dolaziti do prekida radova na otvorenom, a učestale smjene kišnih i sunčanih perioda pogodovaće razvoju biljnih bolesti i štetočina, stoga bi poljoprivrednici trebali biti oprezniji te po potrebi reagovati, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ).

Radio Gradačac / FHMZ

Comments are closed.

YouTube