Najnovije vijesti

Agrometeorološka prognoza od 25.04. do 01.05.2022. godine

25/04/2022 | objavio Radio Gradačac
Agrometeorološka prognoza od 25.04. do 01.05.2022. godine
FBiH/BiH

Prema aktuelnim sinoptičkim kartama, u Bosni će do kraja mjeseca preovladavati promjenjive vremenske prilike, sa smjenama oblačnih i vedrijih perioda, uz mogućnost svakodnevnih padavina, pretežno pljuskovitog karaktera. U Hercegovini stabilnije i sunčanije, uz manju vjerovatnoću za kišu.

Temperaturni režim djelimično će se izmijeniti i biće primjereniji ovom dijelu godine. Opasnosti od pojave mraza nema, a minimalne jutarnje vrijednosti kretaće se početkom sedmice od 6 do 9°C u unutrašnjosti, na jugu do 12°C. Maksimalne dnevne od 14 do 17°C, na jugu do 20 °C. Temperature će postepeno rasti i od sredine sedmice dostizaće između 19 i 23°C u većem dijelu Bosne i Hercegovine.

Padavine će povremeno ometati i prekidati provođenje radova na otvorenom. Smjene sunčanih i kišnih perioda pogodovaće razvoju biljnih bolesti i štetočina, stoga je preporučljivo pratiti izvještaje prognostičkih službi, te pravovremeno reagovati po pitanju zaštite, kako voćarskih, tako i ratarskih kultura, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ).

Radio Gradačac / FHMZ / Foto: Sevret Džaferović

Comments are closed.

YouTube