Najnovije vijesti

Agrometeorološka prognoza od 25.-31.7.2022. godine

25/07/2022 | objavio Radio Gradačac
Agrometeorološka prognoza od 25.-31.7.2022. godine
FBiH/BiH

Većim dijelom  sedmice, u cijeloj Bosni i Hercegovini preovladavaće stabilno i sunčano vrijeme, uz natprosječne temperature zraka. U srijedu 27.jula nešto je izraženija mogućnost za lokalne pljuskove praćene grmljavinskim nevremenom, u dijelu centralne i istočne Bosne, kao i na sjeveru Hercegovine. Sa narednim vikendom također su izgledne padavine slabijeg intenziteta, neznatno obilnije u planinskom dijelu centralne i istočne Bosne.

Minimalne jutarnje temperature kretaće se od 15 do 20, u Hercegovini do 22, maksimalne dnevne od 28 do 33, na sjeveru zemlje i u južnim područjima do 36 °C. Kratkotrajne promjene vremena povremeno će ublažiti efekte toplotnog vala. Najtopliji dani, prema aktuelnim prognostičkim kartama, biće utorak 26. juli i petak 29. juli kada će u unutrašnjosti temperature dostizati od 32 do 36 °C, u dolini Neretve, na krajnjem jugu zemlje, u Posavini i Semberiji, izgledne su maksimalne dnevne vrijednosti iznad 40 °C. Na izmaku sedmice temperature će opasti, pri tome će i dalje zadržati ljetne vrijednosti.

Evidentan nedostatak padavina, toplotni val i nastavak suše ugroziće sve jare kulture u narednom periodu. Uz prognozirane vremenske prilike, krajem mjeseca mogla bi započeti žetva pšenice u jugozapadnoj Bosni, na nadmorskim visinama iznad 700 metara. Prilikom provođenja radova na otvorenom, neophodno je biti oprezniji zbog vrućine, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ).

Radio Gradačac / FHMZ

Comments are closed.

YouTube