Najnovije vijesti

Agrometeorološka prognoza od 26.02. do 03.03.2024. godine

26/02/2024 | objavio Radio Gradačac
Agrometeorološka prognoza od 26.02. do 03.03.2024. godine
FBiH/BiH

Prema prognostičkim kartama, nakon izraženijeg pogoršanja u dane vikenda, do sredine sedmice izgledne su stabilnije i sunčanije vremenske prilike, bez ili sa vrlo malo padavina, uz povremeno jače južno strujanje i natprosječne temperature zraka za ovaj dio godine.

U četvrtak 29. februara povećana je vjerovatnoća za kišu slabijeg intenziteta, u Hercegovini i na jugozapadu Bosne. Također, na izmaku sedmice moguće su padavine, izraženije u Krajini, Hercegovini i dijelu centralne Bosne, najmanje količine izgledne su na sjeveroistoku zemlje.

Temperaturni režim neće se značajnije promijeniti. Minimalne jutarnje vrijednosti kretaće se u unutrašnjosti od 4 do 6, na jugu i u Posavini od 8 do 10 °C. Od sredine sedmice jutra za par stepeni hladnija, pri tome još uvijek bez opasnosti od pojave mraza. Danju će, usljed preovladavajućeg južnog i jugozapadnog strujanja, temperature biti visoke. Maksimalne dnevne vrijednosti u rasponu od 10 do 14 u centralnim dijelovima, na jugu i sjeveru zemlje od 16 do 19 °C. Na izmaku sedmice u blagom padu, ali i dalje natprosječne. 

Preovladavaće povoljni uslovi za radove na otvorenom. Uz više sunca i prosušivanje zemljišta, moguća je kvalitetnija predsjetvena priprema. Također može se pristupiti orezivanju i čišćenju voćnjaka, te krenuti sa sjetvom ranog povrća u plastenicima i staklenicima, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bosne i Hercegovine (FHMZ).

Radio Gradačac / FHMZ

Comments are closed.

YouTube