Najnovije vijesti

Agrometeorološka prognoza od 26.4. do 2.5.2021.

26/04/2021 | objavio Radio Gradačac
Agrometeorološka prognoza od 26.4. do 2.5.2021.
FBiH/BiH

Prema aktuelnim kartama prognostičkih modela, nakon stabilnog i sunčanog vikenda, u ponedjeljak 26.04., od poslijepodnevnih sati, izgledno je pogoršanje vremenskih prilika. Većim dijelom naredne sedmice biće promjenljivo i nestabilno, sa smjenama sunčanih i kišnih perioda. Širom Bosne i Hercegovine, očekuju se padavine, pretežno u vidu povremenih lokalnih pljuskova, umjerenog intenziteta.

Temperaturni režim djelimično će se izmijeniti i biće primjereniji ovom dijelu godine, Opasnosti od pojave mraza nema, a minimalne jutarnje vrijednosti, na samom početku sedmice kretaće se od 2 do 6 °C u unutrašnjosti, na jugu do 10 °C. Maksimalne dnevne od 15 do 20, na jugu do 23 °C. Iako će biti nestabilno, temperature će postepeno rasti i od sredine sedmice u gotovo cijeloj zemlji dostizaće iznad 20 °C.

Kiša će povremeno ometati i prekidati provođenje radova na otvorenom. Smjene sunčanih i toplijih perioda pogodovaće razvoju biljnih bolesti i štetočina, stoga je preporučljivo pratiti izvještaje prognostičkih službi, te pravovremeno reagovati po pitanju zaštite, kako voćarskih, tako i ratarskih kultura, saopćili su iz federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ).

Radio Gradačac / FHMZ

Comments are closed.

YouTube