Najnovije vijesti

Agrometeorološka prognoza od 27.05. do 02.06.2024. godine

28/05/2024 | objavio Radio Gradačac
Agrometeorološka prognoza od 27.05. do 02.06.2024. godine
FBiH/BiH

Prema aktuelnim sinoptičkim kartama, većim dijelom sedmice u Bosni i Hercegovini zadržaće se trend promjenljivog vremena, sa svakodnevnim smjenama sunčanih i kišnih perioda. U ponedjeljak se više padavina očekuje u centralnim područjima i na jugu, utorak će proteći sa pljuskovima širom zemlje, u srijedu sa najmanje padavina na sjeveru. Od sredine sedmice slijedi djelimična stabilizacija i u dane narednog vikenda ponovo promjenljivo, sa nešto više padavina u Krajini, u odnosu na ostatak zemlje.

Temperaturni režim neće se značajnije mijenjati. Minimalne vrijednosti kretaće se od 10 do 16 u unutrašnjosti, na jugu do 18 °C. Krajem sedmice malo toplija jutra. Danju od 18 do 22 °C u centralnim područjima, u Hercegovini i Posavini od 24 do 26 °C.

Preovladavaće povoljne agroklimatske prilike za rast i razvoj kultura. Padavine će svakodnevno ometati rad na otvorenom. Neophodno je pratiti izvještaje prognostičkih službi, te pravovremeno reagovati po pitanju zaštite usjeva, s obzirom da će smjene sunčanih i kišnih perioda, pogodovati napadima biljnih bolesti i štetočina, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bosne i Hercegovine (FHMZ BiH).

Radio Gradačac / FHMZ BiH

Comments are closed.

YouTube