Najnovije vijesti

Agrometeorološka prognoza od 27.06. do 03.07.2022. godine

26/06/2022 | objavio Radio Gradačac
Agrometeorološka prognoza od 27.06. do 03.07.2022. godine
FBiH/BiH

Krajem ovog i početkom narednog mjeseca, u Bosni i Hercegovini je izgledno sunčano i stabilno vrijeme, uz svakodnevni dodatni porast temperatura zraka. Minimalne jutarnje vrijednosti kretaće se od 18 do 23, a maksimalne dnevne od 32 do 37 °C, u dijelu Posavine i Semberije moguće je i par stepeni toplije.

U srijedu i četvrtak, 29. i 30.06., na sjeveru Hercegovine, dijelu centralne i zapadne Bosne, veća je vjerovatnoća za lokalne pljuskove praćene grmljavinom. Pri tome se temperaturni režim neće značajnije promijeniti, do kraja sedmice biće i dalje vruće, sa natprosječnim dnevnim temperaturama.

Uz prognozirane vremenske prilike, preovladavaće povoljni uslovi za radove na otvorenom, pri čemu treba biti oprezniji i ukoliko je moguće, reducirati aktivnosti u najtoplijem dijelu dana. Na sjeveru zemlje u toku je žetva ječma, pšenica je u fazi pune zriobe. Obzirom da se ne očekuju intenzivnije padavine, zalihe vlage u zemljištu dodatno će se umanjiti, što bi moglo predstavljati problem za proljetne kulture, ponajviše kukuruz, koji je u fazi intenzivnog porasta, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ).

Radio Gradačac / FHMZ

Comments are closed.

YouTube