Najnovije vijesti

Agrometeorološka prognoza od 27.2. do 5.3.2023. godine

27/02/2023 | objavio Radio Gradačac
Agrometeorološka prognoza od 27.2. do 5.3.2023. godine
FBiH/BiH

Prema prognostičkim kartama, nakon kišovitog i sniježnog vikenda, početkom sedmice zadržaće se trend nestabilnih vremenskih prilika u cijeloj zemlji. Do srijede 01.marta, sa nešto izraženijom vjerovatnoćom za slabije padavine u Bosni. U Hercegovini i na jugozapadu djelimično stabilnije, uz povremeno jaču buru. Sredinom sedmice i u dane narednog vikenda izgledno je postepeno smirivanje vremena.

Temperaturni režim će se promijeniti. Prognozira se osjetno hladnije vrijeme u cijeloj Bosni i Hercegovini, sa pojavom umjerenih mrazeva. U prvih par dana, sa minimalnim jutarnjim vrijednostima od -4 do -1 u centralnim područjima, na planinama i visoravnima do -5 °C. Na krajnjem jugu i u Posavini od 2 do 4 °C. Potom, sredinom sedmice, malo toplija jutra, uz povećanu naoblaku dnevne temperature u Bosni sa maksimalnim vrijednostima do 5 °C, u Hercegovini uz sjeverno strujanje, maksimalno do 10 °C.

Za vikend, sa stabilnijim vremenom i vedrijim noćima, ponovo hladnija jutra sa temperaturama od -2 do -5 u Bosni, u Hercegovini od 2 do 4 °C. Maksimalne dnevne temperature, usljed sunčanijeg vremena, blago će porasti i dostizaće u Bosni do 8, u Hercegovini do 12 °C.

Prispjele i prognozirane padavine djelimično će popraviti vodni bilans zemljišta, pri čemu su pod težinom snijega moguća fizička oštećenja na biljkama. Niže temperature i neuobičajeno hladno vrijeme u cijeloj zemlji, usporiće kretanje vegetacije. U drugom dijelu sedmice preovladavaće povoljniji uslovi za rad na otvorenom, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ).

Radio Gradačac / FHMZ

Comments are closed.

YouTube