Najnovije vijesti

Agrometeorološka prognoza od 28.11. do 4.12.2022. godine

29/11/2022 | objavio Radio Gradačac
Agrometeorološka prognoza od 28.11. do 4.12.2022. godine
FBiH/BiH

Prema aktuelnim prognostičkim kartama, u narednoj sedmici je, pod uticajem anticiklone, u Bosni i Hercegovini izgledno stabilno i suho vrijeme, uz malu vjerovatnoću za padavine, sa hladnim, mjestimično maglovitim jutrima i uz blagi porast temperatura danju. 

Svakodnevno je moguća je pojava umjerenog mraza. Minimalne jutarnje temperature kretaće se od -4 do 0°C u centralnim i istočnim dijelovima zemlje, na sjeveru i jugu do 3°C. Maksimalne dnevne vrijednosti u unutrašnjosti dostizaće do 5, u Posavini i na krajnjem jugu od 6 do 9°C.

Sredinom sedmice najhladnije, sa mogućim jutarnjim negativnim temperaturama zraka u gotovo cijeloj zemlji, osim na jugu. Usljed dugotrajne magle, maksimalne dnevne u Bosni dostizaće svega par stepeni iznad 0°C.

Od petka 02.12. biće malo toplije danju, za naredni vikend sa maksimalnim temperaturama između 5 i 8 u Bosni, u Hercegovini do 10°C.

Uz temperaturne prilike primjerenije ovom dijelu godine, ozimi usjevi će nastaviti rast i razvoj u povoljnim okolnostima. Planirani radovi na otvorenom nesmetano će se odvijati, saopćeno je iz Fedetalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ).

Radio Gradačac / FHMZ

Comments are closed.

YouTube