Najnovije vijesti

Agrometeorološka prognoza od 28. juna do 4. jula 2021. godine

29/06/2021 | objavio Radio Gradačac
Agrometeorološka prognoza od 28. juna do 4. jula 2021. godine
FBiH/BiH

Prema prognostičkim kartama, do sredine naredne sedmice preovladavaće sunčane i stabilne vremenske prilike, sa natprosječnim temperaturama zraka. Minimalne, jutarnje vrijednosti kretaće se od 18 do 23 u unutrašnjosti, na jugu do 25 °C, maksimalne dnevne pretežno između 32 i 35, u Posavini, sjeveroistočnoj Bosni, dolini Neretve i na krajnjem jugu zemlje između 36 i 40 °C.

U većem dijelu prognoznog perioda ne očekuju se padavine. Na izmaku sedmice raste i vjerovatnoća za promjenu, izgledno je pogoršanje praćeno kišom, a od petka 02.07. biće i svježije, temperature će mjestimično opasti za 10-ak °C.

Visoke temperature i manjak padavina, nepovoljno će djelovati na kukuruz koji je u fazi intenzivnog porasta. Na nadmorskim visinama od 700 – 900 metara, rejonu Bosanskog Grahova i Glamoča, pšenica je u fazi formiranja zrna 50 – 60 %, pa će nedostatak padavina usporiti ove procese. U Posavini će ubrzo krenuti žetva ječma, a žetva pšenice će uslijediti početkom narednog mjeseca, stoga će ratarima u ovom dijelu Bosne i Hercegovine odgovarati prognozirano suho i stabilno vrijeme, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ).

 

Radio Gradačac / FHMZ

Comments are closed.

YouTube