Najnovije vijesti

Agrometeorološka prognoza od 30.01. do 05.02.2023.

31/01/2023 | objavio Radio Gradačac
Agrometeorološka prognoza od 30.01. do 05.02.2023.
FBiH/BiH

Prema prognostičkim kartama, u narednih sedam dana preovladavaće hladno vrijeme sa niskim temperaturama, primjerenim za ovaj dio godine. Prolazne, slabije sniježne padavine, moguće su sredinom sedmice, pretežno u Bosni i na sjeveru Hercegovine, potom za naredni vikend ponovo stabilnije.

Posljednji dani januara i početak februara, ujedno će biti i najhladniji period dosadašnje zimske sezone. Minimalne jutarnje temperature zraka kretaće se od -4 do -9 u unutrašnjosti, na visoravnima istočne, centralne i zapadne Bosne moguće je i koji stepen niže od -10 °C. Također su, u centralnim područjima zemlje, izgledne i cjelodnevne negativne temperature. Na jugu, ponedjeljak i utorak će biti najhladniji, sa mogućom pojavom slabijeg mraza pri tlu u jutarnjim satima.

Od sredine sedmice hladni talas će postepeno slabiti. Uz povećanu naoblaku i prolazne padavine, uslijediće i blago zatopljenje tokom dana. Sniježni pokrivać dodatno će porasti, ne suviše, malo izraženije na planinama. U dane vikenda sa jutarnjim temperaturama od -3 do -8 u unutrašnjosti, na jugu do 4 °C, maksimalne dnevne vrijednosti u većem dijelu zemlje će dostizati između 2 i 6, u Hercegovini do 9 °C.

Uz dovoljno vode u tlu i dodatni sniježni pokrivač, ozima žita će nastaviti prezimljavanje u povoljnim okolnostima, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ).

Radio Gradačac /FHMZ

Comments are closed.

YouTube