Najnovije vijesti

Agrometeorološka prognoza od 30.10. do 5.11.2023. godine

30/10/2023 | objavio Radio Gradačac
Agrometeorološka prognoza od 30.10. do 5.11.2023. godine
FBiH/BiH

Prema aktuelnim sinoptičkim kartama, u narednih sedam dana izgledne su promjenjive vremenske prilike, sa smjenama stabilnijih i kišnih perioda, uz preovladavajuće južno strujanje, povremeno jačeg intenziteta. Do sredine sedmice sa više sunčanih intervala, naročito u ponedjeljak i srijedu, od četvrtka, uz postepeno jačanje pogoršanja koje će kulminirati u petak i subotu 03. i 04. novembra. Potom, na izmaku vikenda, sa smirivanjem vremena i djelimičnom stabilizacijom. U istočnoj, sjeveroistočnoj i dijelu centralne Bosne, očekuje se manje padavina u odnosu na Hercegovinu, jugozapadnu Bosnu i Krajinu.

Sa strujanjem toplijeg zraka, temperature će biti relativno visoke za ovaj dio godine. Minimalne jutarnje kretaće se u rasponu od 6 do 10 u većem dijelu Bosne, u Hercegovini i Posavini do 14 °C. Od sredine sedmice jutra malo hladnija, ali i dalje bez pojave mraza. Maksimalne dnevne temperature pretežno između 14 i 18 u unutrašnjosti, u Hercegovini i na sjeveru Bosne od 19 do 22 °C. Za vikend, sa pogoršanjem, danju također malo hladnije. 

Usljed prispjelih padavina, ozimine posijane u optimalnim rokovima imaće povoljnije uslove za nicanje i početne faze razvoja, a planirani radovi na otvorenom, uz prognozirane vremenske prilike, povremeno će se prekidati, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Radio Gradačac / FHMZ BiH

Comments are closed.

YouTube