Najnovije vijesti

Agrometeorološka prognoza od 31.01. do 6.2.2022. godine

31/01/2022 | objavio Radio Gradačac
Agrometeorološka prognoza od 31.01. do 6.2.2022. godine
FBiH/BiH

Prema prognostičkim kartama, početkom sedmice očekuje se promjenljivo i nestabilno vrijeme, sa kišom i snijegom na planinama. Intenzivnije padavine izgledne su u Hercegovini, na jugozapadu zemlje i u Krajini. U zapadnoj, centralnoj i istočnoj Bosni kiša će prelaziti u snijeg i susnježicu. Kulminacija pogoršanja izgledna je u utorak 01. februara, potom do kraja sedmice, slijedi postepena stabilizacija vremenskih prilika, uz manju vjerovatnoću za kratkotrajne prolazne padavine u dijelu centralne i istočne Bosne u četvrtak 03. februara.

Prvih par dana minimalne jutarnje temperature kretaće se od -6 do -1 °C u Bosni, u Hercegovini od 2 do 5 °C. Sredinom sedmice, nakon razvedravanja, jutarnje vrijednosti će opasti, na visoravnima centralne, istočne i zapadne Bosne, moguće su temperature niže od -10 °C. Na izmaku narednog vikenda, pod uticajem južnog strujanja, osjetnije će otopliti. U unutrašnjosti se očekuju jutarnje temperature od -5 do -2, u ostatku zemlje jutra bez mraza. Maksimalne dnevne vrijednosti će u centralnim dijelovima dostizati od 3 do 6, na sjeveru i u Hercegovini biće iznad 10 °C.

Usljed prognoziranih padavina, porasta temperatura krajem sedmice i topljenja sniježnog pokrivača, rezerve vode u tlu će porasti. Prezimljavanje svih kultura i dalje će se odvijati u povoljnim okolnostima, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ).

Radio Gradačac / FHMZ

Comments are closed.

YouTube