Najnovije vijesti

Agrometeorološka prognoza od 31.7. do 6.8.2023.

31/07/2023 | objavio Radio Gradačac
Agrometeorološka prognoza od 31.7. do 6.8.2023.
FBiH/BiH

Nakon kratkotrajnog, prolaznog osvježenja za vikend, nešto obilnijih padavina praćenih grmljavinom, izraženije u centralnoj i istočnoj Bosni, do sredine sedmice, prema aktuelnim sinoptičkim kartama preovladavaće stabilne vremenske prilike, sa više sunca i uz porast temperatura zraka. Minimalne jutarnje vrijednosti kretaće se između 12 i 15, na jugu do 18 °C, maksimalne od 24 do 27, u Hercegovini do 30 °C.

Sa postepenim zatopljenjem, maksimalne dnevne temperature do srijede 02.08. dostići će vrijednosti između 26 i 30 °C u većem dijelu zemlje, na jugu do 32, u Posavini i Semberiji do 35 °C. 

Od četvrtka 03.08. izgledno je osjetnije pogoršanje, uz kišu i pad temperatura, što će se sa sjeverozapada, u dane vikenda dodatno proširiti i zahvatiti gotovo cijelu Bosnu i Hercegovinu. Najveće količine padavina očekuju se u Krajini, a najmanje u dolini Neretve i na jugoistoku Hercegovine. 

Temperaturni režim djelimično će se promijeniti, najprije na sjeveru zemlje gdje će maksimalne dnevne temperature opasti za više od 10 °C, narednog vikenda posvuda će biti svježije, sa maksimalnim vrijednostima između 15 i 18 °C u Bosni i većem dijelu Hercegovine. Na krajnjem jugu i u Posavini izgledno je da će temperature zraka dosezati malo iznad 20 °C. Na izmaku sedmice, sa prolaskom pogoršanja slijedi stabilizacija vremena. 

Prognozirane padavine popraviće vodni bilans zemljišta i dobro doći jarim usjevima, mahunarkama, suncokretu, soji i kukuruzu, koji su ponajviše ugroženi sušnim i natprosječno toplim vremenskim prilikama u proteklom periodu, saopćeno je iz Federalnoh hidrometeorološkog zavoda (FHMZ).

Radio Gradačac / FHMZ

Comments are closed.

YouTube