Najnovije vijesti

Agrometeorološka prognoza od 4. do 10.04.2022. godine

05/04/2022 | objavio Radio Gradačac
Agrometeorološka prognoza od 4. do 10.04.2022. godine
FBiH/BiH

Nakon kišovitog vikenda, početkom sedmice uslijediće djelimična stabilizacija vremenskih prilika. Izgledi za promjenu će porasti od srijede 06.04., kada će se pogoršanje sa juga postepeno proširiti na cijelu Bosnu i Hercegovinu, u četvrtak se očekuje maksimum padavina, potom od petka 08.04. do kraja sedmice slijedi stabilnije vrijeme.

Temperaturni režim djelimično će se promijeniti. Do sredine sedmice, sa izraženijim padom temperatura i sjevercem, moguća je pojava mraza u Bosni. Minimalne jutarnje vrijednosti kretaće se od 0 do -3, u Hercegovini od 4 do 6 °C. Od četvrtka 07.04. opasnosti od pojave mraza ne bi trebalo biti.

Maksimalne temperature kretaće se od 10 do 15, na jugu do 17 °C i blago će rasti, sredinom sedmice sa padavinama biće svježije i uz niže dnevne temperature, potom u dane narednog vikenda sa više sunca i maksimalnim dnevnim vrijednostima između 12 i 16 u unutrašnjosti zemlje, na krajnjem jugu i u Posavini od 17 do 20 °C.

Nestabilne vremenske prilike ometaće radove na otvorenom. Pojava mraza uzrokovaće oštećenja na ranocvjetajućim voćkama, stoga je neophodno provoditi mjere zaštite, gdje god je to moguće. Prispjele i prognozirane padavine popraviće stanje vlažnosti tla i dobro doći posijanim usjevima, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ).

Radio Gradačac / FHMZ

Comments are closed.

YouTube