Najnovije vijesti

Agrometeorološka prognoza od 4. do 10.3.2024. godine

04/03/2024 | objavio Radio Gradačac
Agrometeorološka prognoza od 4. do 10.3.2024. godine
FBiH/BiH

U Bosni i Hercegovini zadržaće se promjenljive vremenske prilike, sa malom vjerovatnoćom za kišu slabijeg intenziteta i lokalne pljuskove u ponedjeljak i utorak. Nešto izraženije pogoršanje izgledno je u srijedu i četvrtak, 06 i 07. marta, kada se očekuju padavine kojih će više biti u centralnoj Bosni, a manje na jugu i u Posavini. Potom slijedi par stabilnijih dana i na izmaku sedmice ponovo je moguća promjena praćena kišom, koja će se sa juga i jugozapada postepeno proširiti i zahvatiti veći dio zemlje.

Temperaturni režim djelimično će se promijeniti i biće usklađeniji sa kalendarom. Minimalne vrijednosti između 0 i 2 °C, na jugu i sjeveru od 3 do 6 °C. Od sredine sedmice, moguća je pojava slabijih jutarnjih mrazeva na visoravnima u istočnoj, centralnoj i jugozapadnoj Bosni. Danju toplije, pretežno u granicama uobičajenih vrijednosti za ovaj dio godine. Maksimalne temperature između 5 i 8 u unutrašnjosti zemlje, u Hercegovini i na sjeveru do 10 °C. U četvrtak 07. marta, prolazno osvježenje sa kišom i zahlađenjem, potom do kraja sedmice postepeno toplije, za vikend maksimalne temperature od 8 do 12 u većem dijelu Bosne, na jugu i u Posavini od 12 do 14, lokalno i do 16 °C.

Nakon neuobičajeno toplih vremenskih prilika u februaru, početak marta proteći će sa temperaturama pretežno u okviru prosječnih. Preovladavaće povoljni uslovi za poljske radove, što će omogućiti i kvalitetniju pripremu zemljišta pred proljetnu sjetvu. Pojava slabih do umjerenih mrazeva, vjerovatno izraženijih pri tlu, ne bi trebala ozbiljnije ugroziti biljnu proizvodnju, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bosne i Hercegovine (FHMZ BiH).

Radio Gradačac / FHMZ BiH

Comments are closed.

YouTube