Najnovije vijesti

Agrometeorološka prognoza od 5. do 11. aprila 2021.

07/04/2021 | objavio Radio Gradačac
Agrometeorološka prognoza od 5. do 11. aprila 2021.
FBiH/BiH

Nakon kišovitog i svježijeg vikenda, početkom  sedmice uslijediće djelimična stabilizacija vremenskih prilika. Izgledi za intenzivniju promjenu vremena će porasti od utorka do četvrtka (06.-08.04.), kada se očekuje jače pogoršanje praćeno obilnijim padavinama i zahlađenjem.

U Bosni i na planinama Hercegovine izgledan je snijeg. Potom bi, u petak i dane narednog vikenda, prema aktuelnim prognostičkim kartama, uslijedila postepena stabilizacija i otopljenje.

Temperaturni režim djelimično će se promijeniti. Sa izraženijim padom temperatura, moguća je pojava mraza u gotovo cijeloj zemlji, koji će nakon prestanka padavina i razvedravanja, u četvrtak (08.04.) u centralnoj, istočnoj i jugozapadnoj Bosni biti jačeg intenziteta.

Minimalne temperature zraka kretaće se u Bosni od -5 do 0 °C, u Hercegovini do 5 °C, nakon vedrijih noći u unutrašnjosti od -8 do -3, na jugu do 2 °C. Na planinama je moguće i niže od -10 °C. Maksimalne dnevne početkom sedmice iznad 10, narednog vikenda iznad 15 °C u Bosni, u Hercegovini od 13 do 17 °C. Sredinom sedmice biće najhladnije.

Nestabilne vremenske prilike uveliko će ometati radove na otvorenom. Pojava mraza uzrokovaće oštećenja, naročito na ranocvjetajućim voćkama, stoga je neophodno provoditi mjere zaštite, gdje god je to moguće. Prispjele i prognozirane padavine popraviće stanje vlažnosti tla i dobro doći posijanim usjevima, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ).

Radio Gradačac / FHMZ

 

Comments are closed.

YouTube