Najnovije vijesti

Agrometeorološka prognoza od 6. do 12.02.2023. godine

06/02/2023 | objavio Radio Gradačac
Agrometeorološka prognoza od 6. do 12.02.2023. godine
FBiH/BiH

Prema aktuelnim prognostičkim kartama, u ovoj sedmici izgledne su stabilne vremenske prilike, sa vrlo malom vjerovatnoćom za slabije sniježne padavine u prvih par dana, pretežno u planinskom dijelu centralne Bosne.

Od 5. do 9. februara će ujedno biti i najhladniji period od početka zimske sezone, izraženije u jutarnjim satima. Minimalne temperature zraka kretaće se od -8 do -3 u unutrašnjosti, na jugu do 2 °C. Na planinama i visoravnima istočne, centralne i jugozapadne Bosne ove vrijednosti biće u rasponu od -14 do -9 °C. Mada će danju biti toplije, u većem dijelu zemlje, sa izuzetkom Posavine, doline Neretve i krajnjeg juga, moguće su cjelodnevne negativne temperature.

Ovaj hladni talas postepeno će slabiti, ne toliko u jutarnjim satima, više sa odmicanjem dana i maksimalne dnevne temperature će sa narednim vikendom imati pozitivne vrijednosti u cijeloj zemlji, u rasponu od 2 do 5 u Bosni, u Hercegovini između 7 i 10 °C.

Visina sniježnog pokrivača lagano će opadati prema kraju sedmice, što će popraviti vrijednosti sadržaja vode u tlu. Uz prognozirane vremenske prilike, prezimljavanje poljoprivrednih kultura odvijaće se nesmetano, saopćeno je iz Federalnog hdrometeorološkog zavoda (FHMZ).

Radio Gradačac / FHMZ

Comments are closed.

YouTube